DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Programı “Bingöl İli Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında ilimiz çiftçilerine %70 hibeli yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı.
22.04.2025 Salı günü saat 14.00'da İl Müdürlüğümüz yerleşkesinde gerçekleştirilen dağıtım törenine Bingöl Vali Yardımcısı İbrahim GÖKMEN, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZDOĞAN, Bingöl Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Suphi ÇETKİN, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Haşim BÜRKEK, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan KOÇ, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali ABA, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Proje kapsamında 211 çiftçiye 11 ton yonca tohumu ve 600 torba silajlık mısır tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Toplam yatırım bedeli 6.127.670,00 TL olan projenin 4.289.369,00 TL'lik kısmı (%70'i) hibe olarak DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilip hibe olarak çiftçilere verildi.
Tören sonrası basın mensuplarına demeç veren İl Müdürü Dr. Burhan BAHADIR: “Bugün burada çiftçilerimize %70 hibeli yem bitkisi tohumu dağıtımı için bir araya geldik. Siz değerli basın mensupları aracılığıyla da çalışmalarımız kamuoyuna ulaşmaktadır. Bu anlamda sizlere de teşekkür ederim.
DAP Bölge Kalkınma İaresi Başkanlığı tarafından desteklenen projemiz kapsamında çiftçilerimize %70 hibeli olarak 11 ton yonca ve 600 torba silajlık mısır dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu proje ile 2025 üretim sezonunda 5.200 dekar alanda üretim yaparak yaklaşık 20 bin ton yem bitkisi üretilmesini hedefliyoruz. Projenin bütçesi 6 Milyon Liranın üzerinde, bu tutarın 4 Milyon 200 Bin Lirasını hibe olarak çiftçilerimize ödüyoruz. Son 6 yılda 500 ton yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu tohumlarla 86 bin dekar alanda 341 bin ton yem bitkisi üretimi gerçekleştirdik. Bu projelerin ön gördüğümüz önemli çıktıları var. Bu projelerle; İlimizin kaba yem açığının azaltılmasına, çiğ süt üretiminde artış sağlanmasına ve girdi maliyetlerinin düşürülmesine katkı sunuyoruz.
Burada çiftçilerimize verdiğimiz hibe desteğinin yanında ödenecek desteklemelerden de kısaca bahsetmek istiyorum. 2025 üretim sezonunda mısır yetiştiriciliği yapacak olan çiftçilerimize Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından dekara toplam 793 destekleme ödemesi yapılacak. Burada dağıtımını gerçekleştirdiğimiz yonca tohumları sertifikalı tohum olduğu için, bu tohumlarla üretim yapacak olan çiftçilerimiz mısırdaki gibi dekara 793 TL destek alacak bir de bu desteğe ilave olarak 146,40 TL sertifikalı tohum kullanım desteği alacak yani toplamda dekara 939,40 TL destekleme ödemesi alacaklar. Bizler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Ekimden hasada kadar tüm süreçte çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ben buradan projeye destek veren DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 2025 üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesini diliyorum." Dedi.