Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BİNGÖL İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Tarım Takvimi

​

T.C.

BİNGÖL VALİLİĞİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

                                             YILLIK TARIM TAKVİMİ

      OCAK  :

v Ova kesiminde mevsim şartları uygunsa bağ ve meyve fidanı dikim hazırlıkları yapılır,

v İlkbahar ekim ve dikimi için seralar hazırlanır,

v İlkbahar ekim ve dikimleri için tarla, yem bitkileri ve sebze tohumları ile meyve fidanı ihtiyaçları temin edilir,

v Karla kaplı olmayan hububat alanlarında varsa tarla faresi mücadelesi yapılır,

v Depolardaki tohumluklar ambar zararlılarına karşı kontrol edilir varsa fumigasyon yapılır,

v Hayvan barınaklarının temizliği ve havalandırılmasına dikkat edilir,

v Hayvanların beslenmesine özen gösterilir,

v Silaj (Turşu yem ) yemlemesine devam edilir,

v Doğum yerleri ve buzağıların kalacağı bölmeleri hazırlanır ve dezenfekte edilir,

v Doğan yavruların ve hayvanların bakım ve beslenmesine dikkat edilir,

v Hayvanlara hastalık durumuna göre ilgili yerlere başvurulur varsa müdahale yapılır,

v Küçükbaş hayvanların ağıl ve barınaklarda beslenmelerine devam edilir,

v Arı kovanlarında ağır kış şartları için muhafaza tedbirleri alınır, gereksiz müdahaleden kaçınılır,

v Kümeslerin aydınlatma, sıcaklık, havalandırma ve temizliğine dikkat edilir.

 

     ŞUBAT  :

v Tarla bitkileri için(Yem bitkileri, Mısır, Patates, Pancar, K.Fasulye, Nohut gibi) ekim sahaları tespit edilir,

v Meyve ağaçlarında yoğun kar yağışına karşı dallar silkelenir,

v Mevsimin uygun olduğu ova kesiminde bağ ve meyve fidanı dikimi yapılır,

v Meyve dikimi uygun olmayan yerlerde dikim hazırlıkları yapılır,

v Alet ve makinalar  ilkbahar ekim ve dikimleri için hazır hale getirilir,

v Hayvancılıkta, doğan buzağı ve kuzuların sıcak tutulmasına, bakım ve beslenmelerine,  ahır temizliği ve havalandırmasına dikkat edilir,

v Gebe ve doğuran hayvanların bakım ve beslenmesi özenle yapılır,

v Kovanlar kışlatmadadır. Çevre şartlarına karşı zaman zaman kontrolleri yapılır,

v  Sığırlara ay sonuna doğru Theileria (Zerik) aşısı yapılır.

 

 

       MART  :

 

v  Meyve ağaçları ve bağlarda budama ve gübreleme işleri yapılır,

v  Meyve hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu ilaçlama yapılır(Örneğin Ateş yanıklığı ve diğer mantari hastalıklar gibi),

v  İlkbahar meyve fidanı ve bağ çubuklarının dikimi yapılır. Bunun için gerekli toprak ve çukur hazırlıkları yapılır,

v  Açıkta sebze yetiştiriciliği için sıcak yastıklar hazırlanır,

v  Pancar, Patates, S. Mısır, Arpa, Çeltik için yer seçimi ve hazırlıkları yapılır, Nohutun ekimi yapılır,

v  Tohumluklar hazırlanıp ilaçlanır,

v  Çeltik müracaatları alınır,

v  Sulama kanalları temizlenir ve gerekli onarımlar yapılır,

v  Tarla faresi mücadelesine devam edilir,

v  Ekim dikim ve toprak hazırlıkları için makinaların son kontrolleri yapılır,

v  Yazlık ekimler için ekim hazırlıkları yapılır,

v  Kışlık hububat ekim alanları ve çayırlarda uygun yerlerde üst gübreleme çalışmaları başlar,

v  Meyve fidanı ve Yembitkileri tohumu girdi dağıtımı yapılır,

v  Buzağılama devam ettiğinden hayvanların bakım ve beslemelerine özen gösterilir,

v  Kümeslerin temizliğine dikkat edilir,

v  Arılarda ilkbahar bakım ve beslemelerine başlanır. Arıcılıkta kullanılan alet ve ekipmanlar ile diğer malzemeler kullanıma hazır hale getirilir,

v  Sığırlarda Şap (Tabak) aşılamaları yapılır,

v  Koyunlarda Şap(Tabak ) , Enterotoksemia  (Mera) aşılamaları yapılır,

v  Hayvanlarda iç ve dış paraziter mücadelesi başlatılır. Nisan ayında da bu mücadele devam eder.

       NİSAN:

 

v  Buğday Arpa gibi bitkilerin yazlık ekimleri tamamlanır,

v  Nadas alanları için ilk sürüm ve ikileme yapılır,

v  Kışlık hububat ekim alanlarında üst gübreleme tamamlanır,

v  Hububatta yabancı ot mücadelesi yapılır,

v  Tarla faresi mücadelesine devam edilir,

v  Şeker Pancarı, Patates, Silajlık ve Dane Mısır, Çeltik, Ayçiçeği gibi bitkilerin ekimi yapılır,

v  Yonca Korunga ve Fiğ gibi yem bitkilerinin ekimi tamamlanır,

v  Çayır alanlarında daha yüksek verim için üst gübreleme yapılır,

v  İlin yüksek kesimlerinde meyve fidanlarının dikimi tamamlanır,

v  Meyvelerde Ateş Yanıklığı ve diğer Mantari hastalıklara karşı mücadele çalışmaları tamamlanır,

v  Açıkta tarla sebzeciliği için fide yetiştirme işleri tamamlanır,

v  Karpuz ve Kavun gibi sebzeler için fide hazırlanır ve dikim işi başlar,

v  Açıkta sebze yetiştiriciliği için toprak hazırlığı yapılır, taban arazilerde ay sonuna doğru ekim ve dikimler başlar,

v  Tarım alet ve Makinalarının ekim ve dikim ve gübreleme işlerinde kullanımı başlar.

v  Sığırlarda buzağılama devam eder, buzağıların bakım ve beslemelerine dikkat edilir,

v  Kızgınlık gösteren düve ve diğer sığırlara tabii veya suni tohumlama yapılır,

v  Sığırlarda Mastitis (Meme İltihabı) kontrolleri, tırnak ve tımar bakımlarına itina gösterilir,

v  Brucella hastalığına karşı daha önce aşılanmamış dişi sığırlar ile 3-8 aylık tüm dişi buzağılara Brupen-A Konjuktival S-19 aşısı yapılır,

v  Brucella hastalığına karşı daha önce aşılanmamış ergin dişi küçükbaşlar ile yeni doğan tüm dişi küçükbaşlar ile damızlık erkek küçükbaşlar Brupen-A Konjuktival Rev-1 aşısı ile aşılanır.

v  Kuzular analarından ayrılır, bakım ve beslemeleri özenle yapılır,

v  Daha önce aşılanmamış Küçükbaş hayvanlar ile yeni doğan küçükbaş hayvanlara Veba Aşısı (PPR) yapılır,

v  Daha önce hastalığın görüldüğü bölgelerdeki tüm hayvanlara Anthrax (Şarbon) aşılaması yapılır,

v  Koyunlarda Enterotoxemia (mera) ve çiçek aşıları yapılır,

v  Hayvanlarda iç ve dış parazit mücadelesine devam edilir,

v  Ahır hijyenine (havalandırma, dezenfeksiyon ve diğer bakım işlerine) dikkat edilir,

v  Balıklandırılan göl ve göletlerde avlandırma yasağı başlar,

v  Kovanlarda genel temizlik yapılır, Ana arı hastalık ve zararlı kontrolü yapılır, Varroa mücadelesi yapılır,

v  Yaban domuzu mücadelesi yapılır,

 

 

 

 

 

        MAYIS:

 

v  Hububat ekim alanlarında ekinlerin su ihtiyacı varsa sulama yapılır,

v  Nadas alanlarında ikileme veya üçleme yapılır,

v  Hububat ve diğer kültür bitkilerinde yabancı ot mücadelesi tamamlanır,

v  Çayır alanlarında üst gübreleme tamamlanır,

v  Çeltik, Silaj Mısır, Dane Mısır, Şeker Pancarı, Patatesi Fasulye, Tütün ekim ve dikimleri tamamlanır,

v  Meyve ağaçlarında sulamaya geçilir, gübreleme işleri tamamlanır,

v  Meyve hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır,

v  Tarla sebzeciliğinde(Domates, biber, patlıcan, Karpuz ve Kavun gibi) fide dikim ve diğer sebzelerin(Kabak, salatalık gibi) tohum ekim işleri tamamlanıp bakım işlerine başlanır,

v  Sığır ve koyunlar için meralarda kontrollü otlatmaya geçilir,

v  Kızgınlık gösteren hayvanlar tohumlanır,

v  Kasaplık hayvanlar ayırtılır, koyunlarda kuzu ve koç ayırımı da yapılır, kuzuların meraya alıştırmasına başlanır,

v  Buzağılar yavaş yavaş sütten kesilir,

v  Sığırlarda Leptospirosis(Canzer) ve Yanıkara(Hıştık) aşılamaları yapılır,

v  Koyunlarda Leptospirosis(Canzer) aşılamaları yapılır,

v  Kanatlılarda özellikle civcivlere Newcastle(Yalancı veba) adale aşısı yapılır,

v  Arılar ay ortasından itibaren çiçek bölgelerine götürülür, bakımları tamamlanmış(ana arı takviyesi, şuruplama, zayıf kovanların birleştirilmesi vb) olarak kuvvetli populasyonlarla arıcılık mevsimine girilir.

v  Dışarı ve çiçek bölgelerine götürülecek arıların bakım ve kontrolleri ve takviye beslemeleri tamamlanır, kovan katları gözden geçirilir.

 

 

          HAZİRAN:

 

v  Buğday ve arpada sulama yapılır,

v  Çeltikte sulama ve boşaltma sistemleri kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılır,

v  Mısır, Patates, Ayçiçeği, Tütün ve Ş. Pancarı ve K. Fasulyede  çapalama  sulama  ve gübreleme işleri yapılır, ayrıca hastalık ve zararlı kontrolü yapılır,

v  Tütünde danaburnu, çeltikte yabancı ot ve yoncada küsküt mücadelesi yapılır,

v  Hasar tespit çalışmaları yapılır(varsa),

v  Çayırlarda ve diğer alanlardaki ot hasadı başlar,

v  Yem bitkileri ekim alanlarında biçimler yapılır,

v  Sebze ekim alanlarında çapalama, gübreleme, boğaz doldurma ve sulama işleri yapılır,

v  Sebze hastalık ve zararlılarına karşı gerekli mücadeleler yapılır, özellikle biberlerde kök boğaz çürüklüğü, kavun ve karpuzda toprak altı zararlılarına dikkat edilir,

v  Bağ ve Meyve bahçelerinde hastalık ve zararlı(Elma İç Kurdu, Yaprak Bitleri, Karaleke, Külleme, Mildiyö vb) mücadelesine devam edilir,

v  Hububatta süne ve çekirge mücadelesi başlar,

v  Meyve bahçelerinde sulama ve diğer kültürel bakım işlerine devam edilir,

v  Sığırlarda sıcaklarla birlikte etkilerini artıran dış parazitlere karşı mücadele yapılır,

v  Sığır ve koyunlarda buzağı ve kuzular tamamen sürüden ayırt edilir,

v  Sığır ve koyunlarda tamamen mera otlatmasına geçilir,

v  Arılar çiçek durumuna göre yerleri değiştirilir, tüm bakım işleri tamamlanır, kuvvetli kovanlar bölünür, zayıf kovanlar birleştirilir.

 

 

  TEMMUZ:

 

v  Hububatta süne ve çekirge mücadelesi tamamlanır,

v  Hububatta hasat ve harman işleri başlar biçerdöver ve diğer hasat ekipmanlarının  kontrolleri yapılır,

v  Sebzelerde çapalama, sulama ve hasat işlemlerine devam edilir,

v  Mısır, Patates, Fasulye, Çeltik vb. bitkilerde sulama, çapa, yabancı ot kontrolü ve üst gübreleme işleri yapılır,

v  Tütünde hasat ve dizme işlemi yapılır,

v  Erik, kayısı, vişne, şeftali gibi meyvelerin hasadı yapılır,

v  Meyve ve bağ hastalık-zararlıları( Ör: Elma ağ ve İçkurdu) ile mücadele yapılır,

v  Yabani meyve ağaçlarında ( ahlat, buttum, menengic, sakız ) aşılama çalışması yapılır,

v  Meyvelerde durgun göz aşısı çalışmalarına başlanır,

v  Kışlık sebzeler için yastık hazırlığı ve ekim çalışmaları yapılır,

v  Bostanlardaki hastalık ve zararlılarına (kavun sineği, telli böcek, yaprak bitleri) karşı mücadele çalışmaları yapılır,

v Koyunlarda yapağı kırkımı başlar,

v  Sığır ve koyunlarda mera otlatmasına devam edilir, mevsim sıcak olduğundan hayvan hastalık ve zararlılarına karşı tedbir alınır,

v  Arı kovanlarında ilaveler (kat katımı) yapılır, çiçeği bol yerlere konaklama yapılır,

v  Hayvanlarda paraziter mücadele ve gerekli bakımlar yapılır,

v  Sürü ve çevredeki köpeklerde kuduz aşısı yapılır.

 

      AĞUSTOS  :

 

v  Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir,

v  Tarla bitkilerinin bakım işleri(Mısır, Patates, Pancar, Ayçiçeği, Çeltik, K. Fasulye) devam eder,  ay sonuna doğru Silaj Mısır hasadına başlanır,

v  Tütünde hasat çalışmalarına devam edilir,

v  Buğday ve Arpada harman işleri tamamlanır,

v  Meyvecilikte Temmuz ayı çalışmalarına devam edilir,

v  Bağcılıkta üzüm hasadına başlanır,

v  Kış için sebze ve meyveler kurutulur, Yine reçel ve salça yapılır,

v  Biçilen otların kış için muhafazası yapılır,

v  Büyük ve Küçükbaş hayvanların meralarda beslenmelerine devam edilir,

v  Hayvanlar için açık havalarda sundurma ve temiz su kaynaklarının sağlanır,

v  Kovanlara ballık ilavesi yapılır, bal hasat hazırlıkları başlar,

v  Koyunlarda ve keçilerde Agalaxi (Sütkesen)  aşılaması yapılır,

v  Ay sonunda Küçükbaş hayvanlarda E. Hepatit Necrozan(Ciğer hastalığı) aşısı yapılır,

 

 

     EYLÜL

 

v  Buğday ve Arpa ekimi için tohumluk temini, eldeki tohumlukların ise selektörden geçirilerek ilâçlaması yapılır,

v  Hububat ekimleri için uygun yer, gerekli ekipmanlar ve toprak hazırlığı yapılır,

v  Yem bitkilerinden kışlık ekimler için toprak hazırlığı ve ekimler yapılır,

v  Mısır, Patates, Şeker Pancarı, Kuru Fasulye hasadına başlanır,

v  Silaj Mısır hasadı devam eder ve silajı yapılır,

v  Çeltikte sulama kesilir,

v  Yazlık sebzelerin hasadına ve bitki artıklarının temizlenmesine devam edilir,

v  Seralarda ikinci ürün yeşil soğan marul ve diğer yeşilliklerin ekimi yapılır,

v  Sebzelerden kış için konserve ve derin dondurucularda saklama işlemleri yapılır,

v  Meyvelerde hasat ve pazarlama işlerine devam edilir, üzüm hasadı devam eder,

v  Sığırlar için ahırlarda kış hazırlıkları yapılır, ot depolama işlemine geçilir, kesif yem temin edilir,

v  Koyunlarda koç katımı başlar,

v  Arıcılıkta asıl bal hasadına başlanır,

v  Sığırlarda ve Koyunlarda yılın ikinci Şap(tabak) aşısı yapılır,

v  Ahırların dezenfeksiyonu ile birlikte sığır ve koyunlarda iç ve dış parazitlerin mücadelesi yapılır.

 

 EKİM  :

 

v  Çeltik, Patates, Şeker Pancarı ve Kuru Fasulye  hasadı tamamlanır,

v  Buğday ve arpa ekimleri – Tohum yatağı hazırlığı – Taban gübre uygulaması – İlaçlı tohumluk kullanımı çalışmaları yapılır,

v  Hasadı yapılan sebze artıkları temizlenip yeni ekimlere hazırlanır,

v  Kış için turşu yapılır,

v  Yerfıstığı hasadı başlar.

v  Hasat edilen meyveler depolanır,

v  Üzüm hasadı tamamlanır pestil ve pekmez yapılır,

v  Kışlık ekimler için alet ve ekipmanlar hazırlanır,

v  Kışlık yem bitkileri ekimleri(Macar Fiği gibi) tamamlanır,

v  Kış için ağıl ve barınaklarda gerekli bakım ve onarımlar ile dezenfeksiyon yapılır,

v  Hayvanlarda Meradan ahıra geçişte kaba ve kesif yeme alıştırma yapılır,

v  Koyunlarda koç katımı tamamlanır,

v  Gebe hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir,

v  Arılarda bal hasadı tamamlanıp kışlatma hazırlıkları yapılır,

v  Hayvanlarda güzlük koruyucu aşılamalar tamamlanır,

v  Göl ve göletlerde balıklandırma çalışması yapılır,

v  Sonbahar şap aşılamaları tamamlanır,

v  Hayvanlarda paraziter mücadele yapılır.

 

 

 

       KASIM  :

 

v  Buğday ve arpa ekimleri ay başında tamamlanır,

v  Meyvelerin depolanması tamamlanır,

v  Hasadı tamamlanan sebzelerin yerleri temizlenip iyi bir toprak işlemesi yapılır,

v  Temizlenen sebze yerlerine yanmış çiftlik gübresi verilir,

v  Kışlık sebzelerin bakımına devam edilir,

v  Tütünde denkleme bitirilir,

v  Çeltikler fabrikada işlenir,

v  Meyvelerde ve bağlarda sonbahar dikimi için toprak ve çukur hazırlıkları yapılıp, çiftlik gübresi uygulaması yapılır,

v  İşi biten makinaların kışlık bakımları yapılıp hangarlara konulur,

v  Gebe hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir,

v  Ahırlarda olan hayvanların bakım, besleme ve sağlık işleri dikkatle takip edilir,

v  Mera otlamasına son verilir,

v  Arılarda kışlatma hazırlıkları yapılır, gerekli bakımlar yapılır, varsa Varroa mücadelesi yapılır, zayıf kovanlar birleştirilir, uygun konaklama yerlerine konulur, kovan uçuş delikleri daraltılır, kışlatılmayanlar Güney bölgelerine götürülür,

v  Hayvanlarda görülecek hastalık durumuna göre gerekli müdahale yapılır,

v  Göl ve göletlerin balıklandırılması tamamlanır.

 

       ARALIK  :

 

v  Çıkış yapan hububat alanlarında tarla faresi mücadelesi yapılır,

v  Meyve bahçelerinde çiftlik gübresi, derin toprak işleme yapılır,

v  Mevsim şartları uygunsa güzlük bağ ve meyve fidanı dikimi yapılır,

v  Kışlık sebzelerin hasadı yapılır,

v  İlkbahar ekim ve dikimleri için tarla, yem bitkileri ve sebze tohumları ile meyve fidanı ihtiyaçları planlanır,

v  Tarım alet ve makinalarının kışlık bakımı tamamlanıp üstü kapalı alanlar veya hangarlarda muhafaza edilir,

v  Hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir.

v  Silolar açılır ve Silaj yemlemesine başlanır,

v  Doğumu yaklaşan hayvanlar için doğum bölmeleri hazırlanır,

v  Kovanlar kışlatmadadır ve ağır kış şartları için kovanlara gerekli muhafaza işlemleri yapılır,

v  Hayvanlara hastalık durumuna göre müdahale yapılır.  BİNGÖL 0CAK-2013

İLETİŞİM

    Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Saray Mahallesi Bingöl-Muş Karayolu Sağlık Cad. No:26 Düzağaç Mevki BİNGÖL

  • Telefon : +90 (426) 213 10 25

  • Faks : 90 (426) 213 45 00

  • E-Posta : bingol@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI