T.C.
BİNGÖL VALİLİĞİ
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
YILLIK TARIM TAKVİMİ
OCAK :
v Ova kesiminde mevsim şartları uygunsa bağ ve meyve fidanı dikim hazırlıkları yapılır,
v İlkbahar ekim ve dikimi için seralar hazırlanır,
v İlkbahar ekim ve dikimleri için tarla, yem bitkileri ve sebze tohumları ile meyve fidanı ihtiyaçları temin edilir,
v Karla kaplı olmayan hububat alanlarında varsa tarla faresi mücadelesi yapılır,
v Depolardaki tohumluklar ambar zararlılarına karşı kontrol edilir varsa fumigasyon yapılır,
v Hayvan barınaklarının temizliği ve havalandırılmasına dikkat edilir,
v Hayvanların beslenmesine özen gösterilir,
v Silaj (Turşu yem ) yemlemesine devam edilir,
v Doğum yerleri ve buzağıların kalacağı bölmeleri hazırlanır ve dezenfekte edilir,
v Doğan yavruların ve hayvanların bakım ve beslenmesine dikkat edilir,
v Hayvanlara hastalık durumuna göre ilgili yerlere başvurulur varsa müdahale yapılır,
v Küçükbaş hayvanların ağıl ve barınaklarda beslenmelerine devam edilir,
v Arı kovanlarında ağır kış şartları için muhafaza tedbirleri alınır, gereksiz müdahaleden kaçınılır,
v Kümeslerin aydınlatma, sıcaklık, havalandırma ve temizliğine dikkat edilir.
ŞUBAT :
v Tarla bitkileri için(Yem bitkileri, Mısır, Patates, Pancar, K.Fasulye, Nohut gibi) ekim sahaları tespit edilir,
v Meyve ağaçlarında yoğun kar yağışına karşı dallar silkelenir,
v Mevsimin uygun olduğu ova kesiminde bağ ve meyve fidanı dikimi yapılır,
v Meyve dikimi uygun olmayan yerlerde dikim hazırlıkları yapılır,
v Alet ve makinalar ilkbahar ekim ve dikimleri için hazır hale getirilir,
v Hayvancılıkta, doğan buzağı ve kuzuların sıcak tutulmasına, bakım ve beslenmelerine, ahır temizliği ve havalandırmasına dikkat edilir,
v Gebe ve doğuran hayvanların bakım ve beslenmesi özenle yapılır,
v Kovanlar kışlatmadadır. Çevre şartlarına karşı zaman zaman kontrolleri yapılır,
v Sığırlara ay sonuna doğru Theileria (Zerik) aşısı yapılır.
MART :
v Meyve ağaçları ve bağlarda budama ve gübreleme işleri yapılır,
v Meyve hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu ilaçlama yapılır(Örneğin Ateş yanıklığı ve diğer mantari hastalıklar gibi),
v İlkbahar meyve fidanı ve bağ çubuklarının dikimi yapılır. Bunun için gerekli toprak ve çukur hazırlıkları yapılır,
v Açıkta sebze yetiştiriciliği için sıcak yastıklar hazırlanır,
v Pancar, Patates, S. Mısır, Arpa, Çeltik için yer seçimi ve hazırlıkları yapılır, Nohutun ekimi yapılır,
v Tohumluklar hazırlanıp ilaçlanır,
v Çeltik müracaatları alınır,
v Sulama kanalları temizlenir ve gerekli onarımlar yapılır,
v Tarla faresi mücadelesine devam edilir,
v Ekim dikim ve toprak hazırlıkları için makinaların son kontrolleri yapılır,
v Yazlık ekimler için ekim hazırlıkları yapılır,
v Kışlık hububat ekim alanları ve çayırlarda uygun yerlerde üst gübreleme çalışmaları başlar,
v Meyve fidanı ve Yembitkileri tohumu girdi dağıtımı yapılır,
v Buzağılama devam ettiğinden hayvanların bakım ve beslemelerine özen gösterilir,
v Kümeslerin temizliğine dikkat edilir,
v Arılarda ilkbahar bakım ve beslemelerine başlanır. Arıcılıkta kullanılan alet ve ekipmanlar ile diğer malzemeler kullanıma hazır hale getirilir,
v Sığırlarda Şap (Tabak) aşılamaları yapılır,
v Koyunlarda Şap(Tabak ) , Enterotoksemia (Mera) aşılamaları yapılır,
v Hayvanlarda iç ve dış paraziter mücadelesi başlatılır. Nisan ayında da bu mücadele devam eder.
NİSAN:
v Buğday Arpa gibi bitkilerin yazlık ekimleri tamamlanır,
v Nadas alanları için ilk sürüm ve ikileme yapılır,
v Kışlık hububat ekim alanlarında üst gübreleme tamamlanır,
v Hububatta yabancı ot mücadelesi yapılır,
v Tarla faresi mücadelesine devam edilir,
v Şeker Pancarı, Patates, Silajlık ve Dane Mısır, Çeltik, Ayçiçeği gibi bitkilerin ekimi yapılır,
v Yonca Korunga ve Fiğ gibi yem bitkilerinin ekimi tamamlanır,
v Çayır alanlarında daha yüksek verim için üst gübreleme yapılır,
v İlin yüksek kesimlerinde meyve fidanlarının dikimi tamamlanır,
v Meyvelerde Ateş Yanıklığı ve diğer Mantari hastalıklara karşı mücadele çalışmaları tamamlanır,
v Açıkta tarla sebzeciliği için fide yetiştirme işleri tamamlanır,
v Karpuz ve Kavun gibi sebzeler için fide hazırlanır ve dikim işi başlar,
v Açıkta sebze yetiştiriciliği için toprak hazırlığı yapılır, taban arazilerde ay sonuna doğru ekim ve dikimler başlar,
v Tarım alet ve Makinalarının ekim ve dikim ve gübreleme işlerinde kullanımı başlar.
v Sığırlarda buzağılama devam eder, buzağıların bakım ve beslemelerine dikkat edilir,
v Kızgınlık gösteren düve ve diğer sığırlara tabii veya suni tohumlama yapılır,
v Sığırlarda Mastitis (Meme İltihabı) kontrolleri, tırnak ve tımar bakımlarına itina gösterilir,
v Brucella hastalığına karşı daha önce aşılanmamış dişi sığırlar ile 3-8 aylık tüm dişi buzağılara Brupen-A Konjuktival S-19 aşısı yapılır,
v Brucella hastalığına karşı daha önce aşılanmamış ergin dişi küçükbaşlar ile yeni doğan tüm dişi küçükbaşlar ile damızlık erkek küçükbaşlar Brupen-A Konjuktival Rev-1 aşısı ile aşılanır.
v Kuzular analarından ayrılır, bakım ve beslemeleri özenle yapılır,
v Daha önce aşılanmamış Küçükbaş hayvanlar ile yeni doğan küçükbaş hayvanlara Veba Aşısı (PPR) yapılır,
v Daha önce hastalığın görüldüğü bölgelerdeki tüm hayvanlara Anthrax (Şarbon) aşılaması yapılır,
v Koyunlarda Enterotoxemia (mera) ve çiçek aşıları yapılır,
v Hayvanlarda iç ve dış parazit mücadelesine devam edilir,
v Ahır hijyenine (havalandırma, dezenfeksiyon ve diğer bakım işlerine) dikkat edilir,
v Balıklandırılan göl ve göletlerde avlandırma yasağı başlar,
v Kovanlarda genel temizlik yapılır, Ana arı hastalık ve zararlı kontrolü yapılır, Varroa mücadelesi yapılır,
v Yaban domuzu mücadelesi yapılır,
MAYIS:
v Hububat ekim alanlarında ekinlerin su ihtiyacı varsa sulama yapılır,
v Nadas alanlarında ikileme veya üçleme yapılır,
v Hububat ve diğer kültür bitkilerinde yabancı ot mücadelesi tamamlanır,
v Çayır alanlarında üst gübreleme tamamlanır,
v Çeltik, Silaj Mısır, Dane Mısır, Şeker Pancarı, Patatesi Fasulye, Tütün ekim ve dikimleri tamamlanır,
v Meyve ağaçlarında sulamaya geçilir, gübreleme işleri tamamlanır,
v Meyve hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır,
v Tarla sebzeciliğinde(Domates, biber, patlıcan, Karpuz ve Kavun gibi) fide dikim ve diğer sebzelerin(Kabak, salatalık gibi) tohum ekim işleri tamamlanıp bakım işlerine başlanır,
v Sığır ve koyunlar için meralarda kontrollü otlatmaya geçilir,
v Kızgınlık gösteren hayvanlar tohumlanır,
v Kasaplık hayvanlar ayırtılır, koyunlarda kuzu ve koç ayırımı da yapılır, kuzuların meraya alıştırmasına başlanır,
v Buzağılar yavaş yavaş sütten kesilir,
v Sığırlarda Leptospirosis(Canzer) ve Yanıkara(Hıştık) aşılamaları yapılır,
v Koyunlarda Leptospirosis(Canzer) aşılamaları yapılır,
v Kanatlılarda özellikle civcivlere Newcastle(Yalancı veba) adale aşısı yapılır,
v Arılar ay ortasından itibaren çiçek bölgelerine götürülür, bakımları tamamlanmış(ana arı takviyesi, şuruplama, zayıf kovanların birleştirilmesi vb) olarak kuvvetli populasyonlarla arıcılık mevsimine girilir.
v Dışarı ve çiçek bölgelerine götürülecek arıların bakım ve kontrolleri ve takviye beslemeleri tamamlanır, kovan katları gözden geçirilir.
HAZİRAN:
v Buğday ve arpada sulama yapılır,
v Çeltikte sulama ve boşaltma sistemleri kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılır,
v Mısır, Patates, Ayçiçeği, Tütün ve Ş. Pancarı ve K. Fasulyede çapalama sulama ve gübreleme işleri yapılır, ayrıca hastalık ve zararlı kontrolü yapılır,
v Tütünde danaburnu, çeltikte yabancı ot ve yoncada küsküt mücadelesi yapılır,
v Hasar tespit çalışmaları yapılır(varsa),
v Çayırlarda ve diğer alanlardaki ot hasadı başlar,
v Yem bitkileri ekim alanlarında biçimler yapılır,
v Sebze ekim alanlarında çapalama, gübreleme, boğaz doldurma ve sulama işleri yapılır,
v Sebze hastalık ve zararlılarına karşı gerekli mücadeleler yapılır, özellikle biberlerde kök boğaz çürüklüğü, kavun ve karpuzda toprak altı zararlılarına dikkat edilir,
v Bağ ve Meyve bahçelerinde hastalık ve zararlı(Elma İç Kurdu, Yaprak Bitleri, Karaleke, Külleme, Mildiyö vb) mücadelesine devam edilir,
v Hububatta süne ve çekirge mücadelesi başlar,
v Meyve bahçelerinde sulama ve diğer kültürel bakım işlerine devam edilir,
v Sığırlarda sıcaklarla birlikte etkilerini artıran dış parazitlere karşı mücadele yapılır,
v Sığır ve koyunlarda buzağı ve kuzular tamamen sürüden ayırt edilir,
v Sığır ve koyunlarda tamamen mera otlatmasına geçilir,
v Arılar çiçek durumuna göre yerleri değiştirilir, tüm bakım işleri tamamlanır, kuvvetli kovanlar bölünür, zayıf kovanlar birleştirilir.
TEMMUZ:
v Hububatta süne ve çekirge mücadelesi tamamlanır,
v Hububatta hasat ve harman işleri başlar biçerdöver ve diğer hasat ekipmanlarının kontrolleri yapılır,
v Sebzelerde çapalama, sulama ve hasat işlemlerine devam edilir,
v Mısır, Patates, Fasulye, Çeltik vb. bitkilerde sulama, çapa, yabancı ot kontrolü ve üst gübreleme işleri yapılır,
v Tütünde hasat ve dizme işlemi yapılır,
v Erik, kayısı, vişne, şeftali gibi meyvelerin hasadı yapılır,
v Meyve ve bağ hastalık-zararlıları( Ör: Elma ağ ve İçkurdu) ile mücadele yapılır,
v Yabani meyve ağaçlarında ( ahlat, buttum, menengic, sakız ) aşılama çalışması yapılır,
v Meyvelerde durgun göz aşısı çalışmalarına başlanır,
v Kışlık sebzeler için yastık hazırlığı ve ekim çalışmaları yapılır,
v Bostanlardaki hastalık ve zararlılarına (kavun sineği, telli böcek, yaprak bitleri) karşı mücadele çalışmaları yapılır,
v Koyunlarda yapağı kırkımı başlar,
v Sığır ve koyunlarda mera otlatmasına devam edilir, mevsim sıcak olduğundan hayvan hastalık ve zararlılarına karşı tedbir alınır,
v Arı kovanlarında ilaveler (kat katımı) yapılır, çiçeği bol yerlere konaklama yapılır,
v Hayvanlarda paraziter mücadele ve gerekli bakımlar yapılır,
v Sürü ve çevredeki köpeklerde kuduz aşısı yapılır.
AĞUSTOS :
v Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir,
v Tarla bitkilerinin bakım işleri(Mısır, Patates, Pancar, Ayçiçeği, Çeltik, K. Fasulye) devam eder, ay sonuna doğru Silaj Mısır hasadına başlanır,
v Tütünde hasat çalışmalarına devam edilir,
v Buğday ve Arpada harman işleri tamamlanır,
v Meyvecilikte Temmuz ayı çalışmalarına devam edilir,
v Bağcılıkta üzüm hasadına başlanır,
v Kış için sebze ve meyveler kurutulur, Yine reçel ve salça yapılır,
v Biçilen otların kış için muhafazası yapılır,
v Büyük ve Küçükbaş hayvanların meralarda beslenmelerine devam edilir,
v Hayvanlar için açık havalarda sundurma ve temiz su kaynaklarının sağlanır,
v Kovanlara ballık ilavesi yapılır, bal hasat hazırlıkları başlar,
v Koyunlarda ve keçilerde Agalaxi (Sütkesen) aşılaması yapılır,
v Ay sonunda Küçükbaş hayvanlarda E. Hepatit Necrozan(Ciğer hastalığı) aşısı yapılır,
EYLÜL
v Buğday ve Arpa ekimi için tohumluk temini, eldeki tohumlukların ise selektörden geçirilerek ilâçlaması yapılır,
v Hububat ekimleri için uygun yer, gerekli ekipmanlar ve toprak hazırlığı yapılır,
v Yem bitkilerinden kışlık ekimler için toprak hazırlığı ve ekimler yapılır,
v Mısır, Patates, Şeker Pancarı, Kuru Fasulye hasadına başlanır,
v Silaj Mısır hasadı devam eder ve silajı yapılır,
v Çeltikte sulama kesilir,
v Yazlık sebzelerin hasadına ve bitki artıklarının temizlenmesine devam edilir,
v Seralarda ikinci ürün yeşil soğan marul ve diğer yeşilliklerin ekimi yapılır,
v Sebzelerden kış için konserve ve derin dondurucularda saklama işlemleri yapılır,
v Meyvelerde hasat ve pazarlama işlerine devam edilir, üzüm hasadı devam eder,
v Sığırlar için ahırlarda kış hazırlıkları yapılır, ot depolama işlemine geçilir, kesif yem temin edilir,
v Koyunlarda koç katımı başlar,
v Arıcılıkta asıl bal hasadına başlanır,
v Sığırlarda ve Koyunlarda yılın ikinci Şap(tabak) aşısı yapılır,
v Ahırların dezenfeksiyonu ile birlikte sığır ve koyunlarda iç ve dış parazitlerin mücadelesi yapılır.
EKİM :
v Çeltik, Patates, Şeker Pancarı ve Kuru Fasulye hasadı tamamlanır,
v Buğday ve arpa ekimleri – Tohum yatağı hazırlığı – Taban gübre uygulaması – İlaçlı tohumluk kullanımı çalışmaları yapılır,
v Hasadı yapılan sebze artıkları temizlenip yeni ekimlere hazırlanır,
v Kış için turşu yapılır,
v Yerfıstığı hasadı başlar.
v Hasat edilen meyveler depolanır,
v Üzüm hasadı tamamlanır pestil ve pekmez yapılır,
v Kışlık ekimler için alet ve ekipmanlar hazırlanır,
v Kışlık yem bitkileri ekimleri(Macar Fiği gibi) tamamlanır,
v Kış için ağıl ve barınaklarda gerekli bakım ve onarımlar ile dezenfeksiyon yapılır,
v Hayvanlarda Meradan ahıra geçişte kaba ve kesif yeme alıştırma yapılır,
v Koyunlarda koç katımı tamamlanır,
v Gebe hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir,
v Arılarda bal hasadı tamamlanıp kışlatma hazırlıkları yapılır,
v Hayvanlarda güzlük koruyucu aşılamalar tamamlanır,
v Göl ve göletlerde balıklandırma çalışması yapılır,
v Sonbahar şap aşılamaları tamamlanır,
v Hayvanlarda paraziter mücadele yapılır.
KASIM :
v Buğday ve arpa ekimleri ay başında tamamlanır,
v Meyvelerin depolanması tamamlanır,
v Hasadı tamamlanan sebzelerin yerleri temizlenip iyi bir toprak işlemesi yapılır,
v Temizlenen sebze yerlerine yanmış çiftlik gübresi verilir,
v Kışlık sebzelerin bakımına devam edilir,
v Tütünde denkleme bitirilir,
v Çeltikler fabrikada işlenir,
v Meyvelerde ve bağlarda sonbahar dikimi için toprak ve çukur hazırlıkları yapılıp, çiftlik gübresi uygulaması yapılır,
v İşi biten makinaların kışlık bakımları yapılıp hangarlara konulur,
v Gebe hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir,
v Ahırlarda olan hayvanların bakım, besleme ve sağlık işleri dikkatle takip edilir,
v Mera otlamasına son verilir,
v Arılarda kışlatma hazırlıkları yapılır, gerekli bakımlar yapılır, varsa Varroa mücadelesi yapılır, zayıf kovanlar birleştirilir, uygun konaklama yerlerine konulur, kovan uçuş delikleri daraltılır, kışlatılmayanlar Güney bölgelerine götürülür,
v Hayvanlarda görülecek hastalık durumuna göre gerekli müdahale yapılır,
v Göl ve göletlerin balıklandırılması tamamlanır.
ARALIK :
v Çıkış yapan hububat alanlarında tarla faresi mücadelesi yapılır,
v Meyve bahçelerinde çiftlik gübresi, derin toprak işleme yapılır,
v Mevsim şartları uygunsa güzlük bağ ve meyve fidanı dikimi yapılır,
v Kışlık sebzelerin hasadı yapılır,
v İlkbahar ekim ve dikimleri için tarla, yem bitkileri ve sebze tohumları ile meyve fidanı ihtiyaçları planlanır,
v Tarım alet ve makinalarının kışlık bakımı tamamlanıp üstü kapalı alanlar veya hangarlarda muhafaza edilir,
v Hayvanların bakım ve beslenmesine özen gösterilir.
v Silolar açılır ve Silaj yemlemesine başlanır,
v Doğumu yaklaşan hayvanlar için doğum bölmeleri hazırlanır,
v Kovanlar kışlatmadadır ve ağır kış şartları için kovanlara gerekli muhafaza işlemleri yapılır,
v Hayvanlara hastalık durumuna göre müdahale yapılır. BİNGÖL 0CAK-2013