T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bingöl’de Bir İlk. Özlüce Barajında Balık Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 25.11.2020

Tarım ve Orman Bakanlığınca kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması amacıyla başlatılan "Su Ürünleri Potansiyelinin Değerlendirilmesi" projesi kapsamında su ürünleri yetiştiriciliğine açılan Özlüce Barajı Gölüne 5 Haziran 2020 tarihinde 500.000 adet gökkuşağı alabalık yavrusu atılarak ilk üretim başlatıldı. 5 tesis ve toplam 125 ton/yıl kapasiteyle üretime başlanan Özlüce Baraj Gölü 2. ve 3. Bölgesinde Kasım ayı sonu itibariyle ilk kez balık hasadı gerçekleştirildi. Özlüce Barajında başlatılan alabalık yetiştiriciliği aynı zamanda Bingöl'de yapılan ilk kafes balıkçılığı olarak kayda geçti.

24 Kasımda yapılan balık hasadına Yayladere Kaymakamı Orhan ALTUN, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan BAHADIR, İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürlerinin yanında teknik personellerde katıldı.

Balık hasadında konuşan İl Müdürü BAHADIR; "İlimizin zengin su kaynakları, doğal gölleri, baraj gölleri ve akarsuları ile büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi doğrultusunda, ilimizde yer alan baraj gölü, akarsu ve kaynak sularında entansif (dışarında yoğun yemleme) olarak su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişmesi amacıyla 2018 yılı eylül ayında Özlüce Baraj Gölü'nde yetiştiricileri referans veri olması için İl Müdürlüğümüz imkânları ile limnolojik çalışma başlatmıştık. Bu çalışmaların neticesinde 2019 yılı Ocak ayında Bakanlığımız tarafından Yayladere İlçemizdeki Özlüce Baraj Gölü 2. ve 3. avlak sahası su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına açılmıştır. Akabinde toplamda 125 ton/yıl kapasiteli 5 tesisin başvuru alınarak gerekli izin ve proje aşamaları başlatılmıştır. 5 Haziran 2020 tarihinde, kurulumu tamamlanmış olan tesislere toplamda 500.000 adet yavru gökkuşağı alabalığı bırakılmıştır.

Yetiştiricilerimizin yoğun gayretleri ve il müdürlüğümüzün periyodik takipleri sonucunda Özlüce Baraj Gölü 2. Avlak Sahası'na bıraktığımız yavrular, literatür ve pratikte benzerine az rastlanır bir şekilde, suda çözülebilir oksijen miktarının yüksek olması neticesinde Temmuz-Ağustos aylarında rağmen öngörülen şekilde aşırı bir olumsuzluk ve balık ölümü yaşanmamıştır.

Üretime başlana 2020 Haziran ayında 5 gr olarak suya bırakılan yavru alabalıklar entansif (dışardan yoğun yemleme) yetiştiricilik ile 5 aylık periyot sonucunda porsiyonluk (250 gr) ağırlığa ulaşmıştır. Bakanlığımızın su ürünleri desteklemeleri kapsamında 2019 yılı tebliğine göre burada yetiştirilen alabalığa kg başına da 75 krş destek verilecektir. Bu tesisler aynı zamanda ilimizde kafes balıkçılığı yapılan ilk tesisler olması nedeniyle önemli bir kilometre taşı özelliği taşımaktadır. Bu nedenle bugün burada hasadını yaptığımız alabalıklar, aynı zamanda ilimizin su ürünleri potansiyelinin geliştirilmesi kapsamında yapılan çalışmaların ilk meyveleridir. Bu yatırımların artarak devam etmesi için tüm yatırımcılarımızı ilimize davet ediyorum.

Aynı zamanda çalışmaların her aşamasında özveriyle emek sarf eden mesai arkadaşlarıma, Yayladere Kaymakamı Sayın Orhan ALTUN beye, bu yatırımın gerçekleşmesinde büyük destekleri olan Sayın Valimiz Kadir EKİNCİ Beye, İlimizin Milletvekili Sayın Feyzi BERDİBEK ile yine Bingöl Milletvekilimiz Cumhurbaşkanlığı Plan Bütçe Komisyon Başkanı Dr. Cevdet YILMAZ beyefendilere, her daim desteğini esirgemeyen Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ' ye, "MİLLİ TARIM GÜÇLÜ YARIN PROJESİ" ile her zaman yüksek himayelerini ve destekleri ile bizleri 2023 vizyonuna ulaştıracak olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN Beyefendiye teşekkürlerimi arz ediyorum. Bizleri yalnız bırakmayarak ve sesimizi duyuran siz yerel basınımızın güzide mensuplarına teşekkür bir borç bilirim." dedi.