T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Coğrafi İşaretli Sivan Dut Pekmezinin Üretimi Başladı

Yayın Tarihi : 23.06.2021

İl Müdürlüğümüz tarafından, ilimizde yetiştirilen ürünler ve ilimizle özdeşleşen lezzetler için 2018 yılında başlatılan Coğrafi İşaret Alınması çalışmaları kapsamında İlimiz Genç ilçesine bağlı Servi (Sivan) Beldesinde yüz yıllardır yoğun olarak yetiştirilen dutlar ve bu dutlardan üretilen Sivan Dut Pekmezinin coğrafi işaret çalışması 2021 yılı başında tamamlandı. 22.01.2021 Tarihinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazanana Sivan Dut Pekmezi, Bingöl Çobantaşı Kavurmasından sonra coğrafi işaret (mahreç işareti) alan ikinci ürün oldu.

İl Müdürümüz Burhan BAHADIR ve beraberindeki teknik ekip, Servi Bölgesinde başlayan dut hasadı ve pekmez üretimini yerinde inceledi. Burada açıklama yapan İl Müdürü BAHADIR: "Genç İlçemizin Servi Bölgesinde bulunan 33 köyün tamamında yüzyıllardır yetiştiriciliği yapılan dut ve üretimi yapılan dut pekmezi, bölgenin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Sivan Dut Pekmezinin Coğrafi İşaret almasıyla birlikte bölge için ekonomideki yeri ve önemi daha da artmıştır. Tabi bu dut pekmezi üretiminin kendine has yöntemleri bulunmaktadır. Bu üretim tekniklerinin en önemli aşaması dut pekmezi yapımında kullanılan dutların sadece Sivan Bölgesindeki köylerden elde edilmesidir. Bu köylerdeki dut ağaçlarının büyük bir kısmı 100 yaşının üzerindedir. Bölgede 300-400 yaşlarında anıt ağaç niteliğinde dut ağaçları bulunmaktadır. Bölgedeki dut yetiştiriciliğinde kesinlikle kimyasal gübre, ilaç vb. madde kullanılmamaktadır. Sadece çiftlik gübresi kullanılan dut ağaçlarının tamamı bölge içindeki yüksek verimli dutların aşılanmasından elde edilen ağaçlardır. Sivan bölgesindeki köylerden toplanan ve sadece bez sergilere silkelenerek hasat edilen dutlar, ısı gücü yüksek ve yağ oranı düşük olduğu için pişirme esnasında is yapmayan meşe odunu kullanılarak kaynatılmaktadır. Üretim aşamasında ahşap kaşık ve karıştırıcı kullanılan Sivan dut pekmezi, kaynatılıp süzüldükten sonra kerpiç evlerin toprak damlarında birkaç gün güneş ışığında dinlendirilmeye bırakılmaktadır. Yıllık yaklaşık 300 ton Sivan dut pekmezi üretim yapılan Servi Bölgesinde üretimin çiftçilerimizin bölgeye dönüşleriyle birlikte 600 ton civarına çıkacağı ön görülmektedir. İl Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından, yaklaşık bir ay süren (15 Haziran-15 Temmuz) üretim döneminde, Coğrafi işaretli ürünümüz olan Sivan Dut Pekmezinin üretim aşamalarında numuneler alınarak gerekli analizler yapılmakta ve üretici kayıt listeleri oluşturularak bölgede Sivan Dut Pekmezi üreten yetiştiricilerimiz kayıt altına alınmaktadır. Bu şekilde hem üretilen pekmezin Coğrafi İşaretli Sivan Dut Pekmezi üretim metoduna göre üretilip üretilmediği denetlenmekte, hem de bölge dışında üretilen ve piyasaya Sivan Dut Pekmezi olarak sürülmeye çalışılan ürünlerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir." Dedi.

Dut pekmezinin çeşitli hastalıklara da iyi geldiğini söyleyen Bahadır: "Gerek demir açısından gerekse de kansızlığa iyi geldiği bilinmekte birçok mide hastalığını da şifa olduğu herkesçe bilinmektedir. Hasat dönemimizin üreticilerimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.