T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZ BARAJ VE GÖLETLERİNE 1.200.000 ADET YAVRU SAZAN BIRAKILDI

Yayın Tarihi : 19.08.2021

​              Bingöl Vali Yardımcımız Sayın Fatih KAYA ile İlimizi ziyaret eden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Nuri YILMAZ'ın katılımlarıyla "Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi" kapsamında Elazığ Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinde üretilen 1.200.000 adet yavru sazan balığı İlimiz Özlüce, Kiğı, Yukarı Kaleköy, Aşağı Kaleköy, Beyhan 1, Pembelik, Gülbahar, Gayt Baraj Gölleri ile Karlıova Kale, Servi ve Çaytepe Göletlerine bırakıldı.

                  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Nuri YILMAZ yaptığı açıklamada; "Bu yıl 50 milyon civarında bir sazan balığı yavrusu ürettik. İlki Elazığ'da başlatmak üzere 18 ilimize dağıtımını gerçekleştirdik. Bugün de burada 1 milyon 200 bin civarında Bingöl ilinde bulunan su kaynaklarının balıklandırılmasını gerçekleştiriyoruz. Balıklandırmadaki asıl amacımız, bu bölgede yaşayan insanların hem geçim kaynağını hem burada bir istihdam oluşturulması hem spor yapma amacıyla bu faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Aslında tabi su ürünleri ülkemiz için çok önemli. Çünkü bu bölgede yaşayan insanlar, avcılıkla uğraşanlar bu kaynaklardan geçimini sağlamaktadır" dedi.

            İl genelindeki baraj ve göletlere yavru sazanların bırakıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan BAHADIR, amaçlarının hem istihdamın arttırılmasını hem de sportif avcılığın yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Bahadır, "Bakanlığımız tarafından su kaynaklarının balıklandırılması projesi kapsamında bugün ilimizde 12 noktaya 1 milyon 200 bin adet yavru sazan balığımızı bıraktık. Bu sazan balıklarımız Elazığ ilimiz Keban Su ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş olup, ilimize tahsis edilmiştir. Balıklarımızın bırakılmasıyla birlikte ana hedefimiz, doğal stoklarımız ıslahı, kapasitenin arttırılması, zenginleştirilmesi. Yine bunun yanında balık popülasyonunun artırılarak su ürünlerinin istisaririnin sağlanması, sportif amaçlı avcılığın geliştirilmesi, biyolojik koruma gibi faydalar sağlanmış olacaktır. Bingöl ilimizde de bugün 12 noktamızda bu balıklandırma çalışması yapıldı. İlimiz genelinde 2021 yılında Yukarı Kaleköy, Özlüce ve Kiğı baraj göllerimizin bulunduğu yerlerde 3 adet su ürünleri kooperatif kurulumunu gerçekleştirmiş olduk. Bu şekilde de yetiştiricilik yapılarak istihdamında bu alanlarda geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İlimiz son dönemlerde su ürünleri yetiştiriciliği açısından bir ivme kazanmış durumda. İnşallah en kısa zamanda bu çalışmaların da sonuç vermesiyle birlikte avcılık anlamında da bu ivmeyi yakalamış olacağız" diye konuştu.