T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİNGÖL’DE SİLAJLIK MISIR HASADI BAŞLADI

Yayın Tarihi : 26.08.2022

​                           İlimiz merkez Garip Köyünde yapılan silajlık mısır hasadına İl Müdürümüz Dr. Burhan BAHADIR katıldı. Hasat etkinliğinde basın mensuplarına açıklamada bulunan İl Müdürü BAHADIR;

"Hayvancılığın modern şartlarda ve ekonomik olarak gelir seviyesini artıracak düzeyde yapılabilmesi için genetik kapasitesi yüksek ırkların tercih edilmesi, iyi bir barınak ve çevre koşulları ile doğru ve yeterli besleme yapılması şarttır. Yeterli ve doğru besleme yapılamazsa genetik kapasitesi yüksek ırklardan, çok iyi barınak ve çevre koşullarında dahi yüksek verim elde edilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle hayvan beslemede kaliteli kaba yem temini oldukça önemlidir. Özellikle süt sığırcılığında kaliteli kaba yem olarak yararlanılabilecek en önemli kaynak mısır silajıdır. Mısır silajının faydalarından bahsedecek olursak;

  • Silajlık yem bitkileri arasında en kaliteli silaj elde edilen üründür. Mısırın silajlık olarak değerlendirilmesiyle birlikte bitkinin toprak üstü aksamlarının tamamından yararlanılmış olur.
  • Yeşil otun bulunamadığı kış aylarında yeşil yem olarak hayvancılıkta kullanılabilecek en ekonomik ve yüksek verimli yem kaynağıdır.
  • Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir.
  • Yeşil yemlerin kurutulmasıyla elde edilen kuru otlarda sap ve yaprakları sertleşerek dökülür. Sap kısımlarının sertleşmesi kuru otun hayvan tarafından sindirimini zorlaştırır. Besin değeri kaybına yol açar. Silolanan silajlık yemlerin besin değerindeki kayıp ise kuru ota göre önemsenmeyecek düzeyde düşüktür. Silajlık yemlerin sindirimi daha kolay ve süt üretimine katkısı daha fazladır.
  • Silajlık mısırın vejetasyon süresinin silajlık olmayan bitkilere oranla daha kısa olması ikinci ürün üretimine olanak sağlamaktadır.

İlimizde son yıllarda yapılan kamu-özel sektör yatırımları neticesinde süt sığırcılığına bir yönelim başlamıştır. Bu kapsamda son yılların en büyük özel sektör yatırımı olan ve tam kapasiteye ulaştığında Türkiye ve Avrupa'nın en büyük süt sığırı işletmesi olacak olan SÜTAŞ Entegre tesislerinin kurulması bu ivmeyi hızlandırmıştır. Tabi süt sığırcılığına olan bu yönelim, ilimiz açından büyük bir avantaj oluştururken aynı zamanda kaliteli kaba yem üretimine olan ihtiyacı da artırmaktadır. Bu doğrultuda Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimizin kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla yem bitkileri üretim alanlarımızın artırılması, bu alanlarda verimin yükseltilmesi ve ikinci ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılabilmesi adına birçok projeyi hayata geçirmiş bulunmaktayız.

Bu projelerden bahsedecek olursak öncelikle 2018-2022 yılları arasında ilimizde yetiştiricilerimize 5.338 torba silajlık mısır, 137,7 ton yonca, 24,5 ton korunga 75,2 ton fiğ, 37,3 ton Haymix ve yem bezelyesi olmak üzere toplam 360 ton yem bitkisi tohumu hibeli olarak çiftçilerimize dağıtılmıştır. Bunun yanında 2018-2019 yıllarında DAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen 1 buçuk milyon liraya yakın bütçeli silaj paketleme tesisi ilimize kazandırılmıştır. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından işletilen bu silaj paketleme tesisimizden 2020 yılında ilk kez çevre illere silajlık mısır satışı gerçekleşmiştir.

Bu projelerin neticesinde ilimiz yem bitkisi yetiştiriciliğinde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Yem bitkisi üretimimiz 2017'de 77 bin dekar alanda 288 bin ton iken, 2021'de 101 bin dekar alanda 382 bin tona ulaşmıştır.

Özellikle silajlık mısır üretimi 2017 yılında 3 bin 140 dekar alanda 14 bin ton iken, bu rakam 2021 yılında 14 bin dekar alanda 65 bin tona ulaşmıştır. Bu yıl da hasatlar devam etmektedir. Yapılan incelemeler ve verim tahminlerine göre bu yıl 18 bin dekar alanda 80 bin ton civarında bir silajlık mısır üretimi yapılacağı değerlendirilmektedir.

İlimizin gelişen hayvancılığı ve artan hayvan sayısı düşünüldüğünde daha çok yem bitkisi üretimine ihtiyaç vardır. Bu anlamda sadece Bingöl Ovası değil Solhan Ovası, Adaklı İlçemizdeki verimli tarım arazileri hatta Karlıova Ovamızdaki sulu tarım arazilerinin de değerlendirilmesi için İl Müdürlüğümüz tarafından çalışma yapılmaktadır. Ben bu vesileyle silajlık mısır hasadının ve tüm üretim sezonunun bol bereketli olmasını temenni ediyorum." Dedi.