T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Kuduza Karşı Havadan Aşılama

Yayın Tarihi : 24.03.2023

Kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında yapılan yaban hayatının aşılanması kapsamında İlimizde havadan aşılaması çalışmalarına 25.03.2023 tarihi itibariyle başlanılacaktır.

Bu kapsamda İl Müdürümüz Dr. Burhan BAHADIR yaptığı açıklamada; "Bakanlığımız son yıllarda görülen kuduz vakaları oranını azaltmak ve  yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla  ''Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini'' isimli Proje başlatmıştır. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğusunda yer alan ve Bingöl ilini de kapsayan 9 ilde yaban hayatından  (tilki) kaynaklı kuduz hastalığının önlenmesi amacıyla havadan tilkilere yönelik 120.000 doz oral aşı atımı gerçekleştirilecektir. Kuduz hastalığından  korunmanın en etkin yöntemi aşılamadır. Bakanlığımız tarafından tilkiler havadan atılan BAİT (köfte şeklinde, kapsüllü yemler) kullanılarak, diğer hayvanlar ise enjeksiyon (şırınga ) ile aşılanmaktadır.

Vatandaşlarımızın tilkilerin aşı yemleri ile aşılanması kampanyası süresince, dikkat etmesi gereken  hususlar şunlardır.

1-) Aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmamalıdır. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceğinden tilkiler bu yemleri yemeyeceklerdir.

2-) Aşı yemleri çok ortalık bir yerde görülürse ona dokunmadan ayağımızla veya başka bir şeyle, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

3-) Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpekler başıboş bırakılmamalı ve aşılı yemleri yemeleri engellenmesi gerekmektedir.

4-) Özellikle çocuklar bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarılmalıdır.

5-) Kapsülün içindeki aşı göze, cildimize veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktaları temiz su ve sabun ile yıkanmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

6-) Bazı hayvanlarca bu yemler farklı yerlere taşınabilir. İnsanların bu yemleri bahçelerinde veya çevrede bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir Veteriner Hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki; Kuduz hastalığı % 99,9 öldürücü ama aşılama ile % 100 önlenebilir bir hastalıktır.

Projenin amacına ulaşması ve tüm vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları hususunda yapılan uyarılara uymaları önem arz etmektedir." Dedi.