DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın desteği ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklığıyla yürütülen Bingöl Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi çerçevesinde 300 adet süt sağım makinesi dağıtım töreni Bingöl Valisi Sn. Ahmet Hamdi USTA, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZDOĞAN ve İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan BAHADIR, Ziraat Odası, Yetiştirici Birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü'nün katılımıyla Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde saat 13:30'da gerçekleştirildi. Proje kapsamında toplam yatırım tutarı 4.2 Milyon TL olan 300 adet mobil süt sağım makinesi %53 hibe destekli olarak yetiştiricilere verildi. Hibe desteği DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanan süt sağım makinelerinin %47'si çiftçi katılım payı olarak çiftçiler tarafından karşılandı.
Dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü BAHADIR; ''Son yılların en büyük özel sektör yatırımı olan ve tam kapasiteye ulaştığında Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük hayvancılık işletmesi olacak olan SÜTAŞ Entegre Tesislerinin, ilimizde kurulmasıyla birlikte İlimiz kalkınma modelini tarım ve hayvancılık olarak belirlemiş durumdadır. Bu nedenle ilimiz hayvancılığa ve özellikle süt sığırcılığına yönelmeye başlamıştır. Günlük 1.000 ton süt işleme kapasiteli bir entegre tesisinin yanında diğer küçük ölçekli süt işletme tesislerimizi de düşündüğümüzde ilimizin mevcut haliyle süt işleme kapasitesini karşılayabilecek miktarda süt üretimi ve sanayiye aktarılan süt miktarı yetersiz kalmaktaydı. Bu nedenle ilimizin süt sığırcılığı altyapısının güçlendirilmesi amacıyla son yıllarda sizlerin de destekleriyle önemli projeler gerçekleştirdik.
Bu kapsamda ilk olarak ilimizin gelişen süt sığırcılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretiminin artırılması için %50 ila %75 oranlarında hibeli olarak yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirerek özellikle süt sığırcılığının olmazsa olmazı olan silajlık mısır üretiminde ilimizin üretimini 7 yılda 9,2 kat artırarak 16 bin tondan 128 bin tona çıkardık. Bununla birlikte ilimizin çiğ süt üretimi yıllık 135 bin ton seviyelerinden 160 bin ton seviyelerine yükselmiş oldu. Bu çalışmalar öncesinde ilimizin sanayiye aktarılan süt miktarı günlük olarak 40 ton civarında iken günümüzde bu rakam günlük 100 ton seviyelerinin üzerine çıkmıştır.
Değerli misafirler, sütün hijyenik olarak sağılması, soğuk zincir ile muhafaza edilmesi ve sanayiye aktarılması adına da önemli projeler gerçekleştirdik. Bu kapsamda daha önce Bingöl İl Özel İdaresi, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütçesinden fonlanan ve %70-80 oranlarında hibe ile desteklenen toplam 641 adet Mobil Süt Sağım Makinesi ile 42 adet Süt Soğutma Tankını çiftçilerimize teslim etmiştik.
Bunun yanında Fırat Kalkınma Ajans hibe desteği ile hazırlanan ilimizin süt sığırcılığı fizibilite raporu doğrultusunda, ilimizde önceki yıllarda yapılmış ancak hali hazırda atıl durumda olan 22 adet süt toplama merkezimizin bakım ve onarımını gerçekleştirerek toplam süt toplama kapasitesi 104 ton/gün olan bu merkezlerimizi faaliyete geçirmiş olduk. Yine Fırat Kalkınma Ajansı hibe destekli “Sütün Bereketiyle Kırsal Kalkınma" projesi kapsamında ilimizde toplam süt toplama kapasitesi 23 ton/gün olan 10 adet süt toplama merkezinin kurulumunu tamamladık.
Bugün de burada Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyesi olan 300 yetiştiricimize, toplam yatırım tutarı 4,2 Milyon TL olan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi hibe destekli 300 adet süt sağım makinesinin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Dağıtımını gerçekleştireceğimiz süt sağım makineleri, 40 litre kapasiteye sahip olup aynı anda iki ineğin sağımına olanak sağlamaktadır. Bu makinelerle birlikte yetiştiricilerimiz hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edecektir. Sütün hijyenik bir şekilde sağılarak soğuk zincirle sanayiye aktarımının sağlanması açısından oldukça önemli olan bu makineler, aynı zamanda kaliteli çiğ sütün hijyenik olarak sağılması ve soğuk zincirle muhafaza edilerek sanayiye aktarılmasına olanak sağladığı için pazarlama sorunlarını ortadan kaldırmakta ve çiftçinin rekabet gücünü artırmaktadır.
İlimizin süt sığırcılığı altyapısını güçlendirmek için gerçekleştirdiğimizi bu yatırım ve destekler bundan sonra da artarak devam edecektir. Ben bu vesile ile desteklerinden ötürü DAP Bölge Kalkınma İdaresine, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI Beye ve huzurlarında Sayın Valimize teşekkürlerimi arz ediyorum.
İl Müdürü BAHADIR'ın ardından konuşan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZDOĞAN DAP İllerinin kalkınmışlık düzeyi ile diğer iller arasındaki farkın azaltılması için çalışmalar yürüttüklerini bu anlamda yapılan projelere destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Son olarak Bingöl Valisi Ahmet Hamdi USTA konuşmalarında, Bugün dağıtımını yaptıkları süt sağım makinelerine baktıklarında, Bingöl'ün bir tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu gördüklerini söyledi.
Vali Usta: “Mukayeseli üstünlük teorisine göre, Bingöl olarak en iyi yaptığımız işi yapmalıyız. Güvenlik sorunlarını aştık, artık topraklarımıza ve ağıllarımıza geri dönme zamanı geldi. Şu anda Bingöl'de yaklaşık 125 bin büyükbaş, 550 bin civarında küçükbaş hayvan var. 250 bin hektar mera ve 175 bin hektar tarım arazimiz mevcut. Tarım yapmak için tüm imkanlara sahibiz, bilgi birikimimiz de var. Toprakla olan bağımızı yeniden kurmalıyız. Bingöl'e veya İstanbul'a gidip düşük maaşlara çalışmaktansa, küçükbaş hayvancılığa yönelip topraklarımızı değerlendirelim. Yakın gelecekte, petrolün tükeneceği bir dünyada tarım ve hayvancılık stratejik hale gelecek. Bu işe yatırım yapanlar çok daha iyi yerlere gelecekler. Süt sağım makineleri hakkında da Başkanımız çok güzel bilgiler verdi. Temiz, hijyenik, soğuk zincirle üretilen süt, üreticilere karlılık sağlayacak, tüketicilere de kaliteli ürün sunulacak. Bugüne kadar 641 sağım makinesi dağıttık, bugün 300 tane daha dağıtarak 941 adede ulaşacağız. Bu projeye DAP İdaresi Başkanlığı ve çiftçilerimiz destek verdi. Projenin toplam maliyeti 4 milyon 300 bin lira. Bunun yüzde 50'si yani 2 milyon 250 bin lirası, idaremiz tarafından karşılandı. Geriye kalan 2 milyon 50 bin lira ise çiftçilerimiz tarafından karşılandı. Ayrıca, şu anda köylerimizde 41 adet soğutma tankımız da mevcut. Bu projede emeği geçen Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, birliklerimize ve başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak ne kadar proje üretirsek üretelim, sizler destek vermezseniz bu projeler başarısız olur. Sizlerin desteği ve katkısı olmadan yaptıklarımız bir anlam ifade etmez" dedi.
Çiftçiler de “Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yüzde 50 hibeli olarak birlik tarafından verilen süt sağım makineleri çiftçilerimize daha kolaylık sağlayacak. Bu yüzden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üretime katkısı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından dağıtım törenini temsilen bir adet süt sağım makinesi Vali USTA tarafından Kadın Yetiştiricimize teslim edildi. Ardından kurdele kesimi yapılarak, 300 adet süt sağım makinesi daha önce katılım payını ödeyen Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerine teslim edildi. Tören sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.