Bingöl'ün coğrafi işaretli ürünlerinden olan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi için festival düzenlendi. Yedisu ilçesinde kaymakamlık, belediye ve bir iş insanının destekleriyle Yedisu Yatılı Bölge Ortaokulunun bahçesinde düzenlenen festivalde, kuru fasulye pişirme yarışması da yapıldı.
Festivale Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Yedisu Kaymakamı Furkan Başar, Yedisu Belediye Başkanı Ömer İsen, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bilgihan Yeşilyurt, İl Emniyet Müdürü Şükrü Orhan, Karlıova Kaymakamı Tufan Bağır Gilan, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Festivalde konuşan Vali Usta: “4 bin dekarda fasulye üretimini yapmak istiyoruz. Mevcut hâlihazırdaki 700 dekarda üretimin ekonomiye katkısı yaklaşık 17 milyon TL civarındadır. Hedeflediğimiz üretimin 4 bin dekarının ekonomiye katkısı ise 100 milyon civarında olacağını paylaşmak istiyorum. Yaptığımız çalışmalar akabinde özellikle il dışından ürüne talep yoğunluğu başlamış ve artarak devam etmektedir. Yarınlara dair hedefimiz ise sulamaya açılan 8 bin dekarlık alanın ilk aşamada 4 bin dekarında fasulye üretimini yapmak istiyoruz. Mevcut hâlihazırdaki 700 dekarda üretimin ekonomiye katkısı yaklaşık 17 milyon TL civarındadır. Hedeflediğimiz üretimin 4 bin dekarının ekonomiye katkısı ise 100 milyon civarında olacağını paylaşmak istiyorum. Bugün hep birlikte büyük bir coşkuyla katıldığımız bu festivalin coğrafi işaretli Yedisu Kuru Fasulyesi'mize tanıtım, pazar ve katma değer oluşturmak adına hayırlara vesile olmasını diliyorum." Dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan BAHADIR, Yedisu Horoz F-Kuru Fasulyesinin Coğrafi İşaret çalışmaları ve teknik özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yedisu Horoz Çeşidi Kuru Fasulyenin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için İl Müdürlüğümüz tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi 12.02.2021 Tarihinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazanmıştır. Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi İlimizin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almış 3. Ürünü olup Coğrafi İşaretli ürün sayımız günümüz itibariyle 5'e ulaşmış durumdadır.
Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi oturak ya da bodur bitki gelişme şeklindeki horoz çeşidi kuru fasulyedir. Fasulyemiz ince kabuklu, dolgun, beyaz, parlak, düz eliptik, genel olarak iç bükey böbreğimsi ve kısmen silindirik yapıda olup oldukça iridir. Ürünün 100 tane ağırlığı 52,92 g ilâ 58,50 g aralığındadır. Ürün, sülük çıkarmayan yapıdadır. Ürünün ince kabuk yapısı sayesinde kısa sürede pişer ve piştiği zaman dağılmaz. Kabuk atmaması sayesinde üründeki aroma korunur. Yedisu ilçesinin1598 rakımlı mikro klima iklime sahip olması ilk ve son don tarihleri arasını açar ve ürünün daha uzun sürede yetişmesini, baklalarını doldurmasını, tanelerinin daha dolgun ve parlak olmasını sağlar."
"Düzenlenen yarışmada birinci olan Daimi Bakar, "Yedisu'da 7 yıldır bu fasulyeyi ekiyorum, sürekli de ekmekteyim. Yedisu'da düzenlenen bu festivalde ilk defa birinci çıktım. Çok mutluyum, sevinçliyim, teşekkür ediyorum" dedi. İlk defa şenlik düzenlendiğini belirten yarışmacılardan Güler Aydıncı ise, "Yedisu'da ilk kez kuru fasulye şenliği düzenlendi. Bu şenlikte üreticiler yarışmaya sunuldu. Kazanamadım ama sonuçta hak eden kazandı ve sonuçta Yedisu kuru fasulyesi kazandı. Biz yine de üretmeye ve teşvik etmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.