Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan BAHADIR'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Kahraman AKDOĞAN, Elazığ DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Kadriye Dilek AYDIN, Bakanlığımıza bağlı kurum müdürleri, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve ilçe müdürleri ile kurum personelleri katıldı.
İl Müdürü Dr. Burhan BAHADIR'ın açış konuşmaları ve ilin genel tarımsal yapısını anlatan sunumlarıyla başlayan toplantıda, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN' tarımsal üretimin planlanmasına ilişkin detayları aktardı. TAŞKIN, ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesinin sağlanacağından bahsetti.
Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN'ın sunumunun ardından, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ da su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığının planlanmasıyla ilgili bilgiler verdi. YILMAZ, “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınmasını zorunlu hale getirilmiştir. Üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülke genelinde belirlediğimiz bu yol haritasının etkin bir şekile yürütülmesiyle yapılacak çalışmalar belki 25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır." diyerek tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekti.
Toplantıda, üretim planlaması kapsamında Bingöl'de yapılan çalışmalar gözden geçirilerek Bakanlık yetkililerince planlama süreci detaylı olarak anlatıldı. Soru cevapların ardından toplantı son buldu.